History

Bern' Art (Henk Bernhardt) 

 

 

 

Naast een muziekknobbel bleek Henk een absoluut gehoor te hebben, waarbij hij zelfs kwart tonen kan onderscheiden. Op zevenjarige leeftijd kreeg Henk zijn eerste accordeon van zijn ouders en zo begon zijn muzikale carrière. Hij mocht naar accordeon les en werd lid van het Hengelo’s Accordeon Orkest (HAO). Bij het HAO oogstte hij veel succes met “de Drie Jantjes”, die in matrozenpakjes vrolijke liedjes speelden. Zijn muziekleraar was Cor Wilmink.

 

 

 

Na het conservatorium Enschede, waar hij piano, slagwerk, contrabas en solfège studeerde, speelde Henk gedurende 2,5 jaar op de Holland-America Line. In het orkest voor impresario Lou van Rees begeleidde hij als bassist o.m. zangeres Anita Berry (met de hitsingle Middellandse Zee).

 

Na deze wereldreis zwierf hij met diverse bands door Duitsland, België en Zweden, waaronder:

Telstar Combo (John Gaasbeek, Bennie Weijl, Gerard Keijzer, en Getty Kaspers)

Reunion (Gerard Houben, Jan Evers, Albert Schippers)

Breeze (Getty Kaspers, John Gaasbeek, Herma Beuters, Ad Weeink)

de voorloper van Teach-In (winnaar van het Eurovisiesongfestival in 1975). 

Henk was één van de weinige bassisten in die tijd die kon spelen van noten. Toen zijn talent op de basgitaar door Gert Timmerman ontdekt werd, begeleidde hij Gert en Hermien Timmerman gedurende 7 jaar door binnen- en buitenland in radio- en televisieshows voor de EO en de Gert en Hermien show (AVRO). Henk is te horen op alle succes nummers, zoals: “Alle duiven op de Dam, Brandend zand”.

Voor zijn medewerking aan de l.p.’s “Kerstfeest met Gert & Hermien” en “12,5 jaar Gert & Hermien” ontving hij twee keer een gouden plaat. Met Gert Timmerman heeft Henk veel klussen in platenstudio’s gedaan (bas en accordeon). Samen met Frans de Groot, drummer van Gert Timmerman werd de Amerikaanse gospelzangeres Mahalia Jackson begeleid in de Jaarbeurs in Utrecht in aanwezigheid van 30.000 bezoekers. 

 

 

 

In de 70's was op 50% van de Nederlandstalige producties het basgeluid van Henk te horen.  Hij begeleidde o.a. Frans Bauer, Arie Ribbens, Gebroeders Brouwer, Jan Boezeroen, Saskia en Serge, Bennie Nijman, Ben Steneker, Anita Meijer, Conny Vink, Imca Marina, Willy Alberti, Pia Beck, Gerard Houben en vele andere Nederlandse artiesten. 

Henk was de man achter de muziek van talenten van Twentse bodem, zoals Herman Lippinkhof, de Buffoons het Brook Duo en Gerard Damveld.

 

 

 

In de media werd hij de "spin in het web" genoemd van de amusementsmuziek in Twente.

Henk heeft  een aantal jaren basgitaar gespeeld in het Orchestra Freddy Golden.

 

Een muzikale duizendpoot noemde de Tubantia Henk naar aanleiding van de Duitse onderscheiding die hij in München uit handen van de cassettemagnaat Wolfgang Winkel kreeg. Een muziekvirtuoos die beloond werd met een voor Europese begrippen zeldzame onderscheiding. Een gouden exemplaar van de muziekcassette “Akkordeon Urlaubs Hits”, waarop Henk als solist te horen is. Van deze cassette gingen in de Bondsrepubliek Duitsland meer dan 300.000 exemplaren over de toonbank.

Met Bernhardt’s BigBand bracht Henk zijn eigen geschreven arrangementen ten gehoor. Door de fantastische samenstelling van muzikanten waren de kaarten voor de koffieconcerten van radio/TV Oost in een mum van tijd uitverkocht. Veel musici van de bigband hebben inmiddels hun sporen in de muziekindustrie verdiend o.a. Jan Oosthof (James Last),               Jan Wessels (Metropole Orkest), Dominique Damveld (Maxim/First Showband),              Gerard Peters (Bennie Neijman).

 

In de jaren ‘80 richt Henk Bernhardt zijn eigen showband Maxim op. Als orkestleider, keyboardspeler en saxofonist speelt hij jarenlang met Maxim onder contract van organisatiebureau BVIPM talloze onvergetelijke feesten en begeleidden zij veel artiesten.      Het succes van Maxim is de samenstelling van goede musici die samen volle zalen trokken.   De juiste muziek voor de juiste mensen spelen, dat is nog steeds de kracht van Maxim.

 

 

 

Als bandleider presenteert Henk diverse samenstellingen van Maxim:                                                        

Trio Maxim met Henk Bernhardt, Miranda Schukkink en Marcel Oosterkamp met hits van alle tijde, van klassiek tot jazz, van pop tot dance, in het Engels, Nederlands of in het Dialect.  

Band Maxim XXL met toevoeging van o.a. Jan Wessels, Maarten de Groot en Edwin Grovell.

Het gouden randje zit in de mooie samenwerkingen die ontstaan met muzikale vrienden. Hopelijk beleven we in 2021 weer spetterende optredens met Henk Bernhardt en:

Friends or More: 

      Jan Wessels, Charly Angenois, Gerard Peters, Jan ter Maat, Roy Dackus, Edwin Grovell.

Abraxas:

     Edwin Grovell, Martin van Limbeek, Edwin Jansen, Marcel Oosterkamp,

     Jeroen Strengers, Ronald Meijer.

Andere muzikale projecten die op het pad komen.

Uitgebrachte werken:

Vanaf 2006 CD's uitgebracht door de CD Hal Ruinen, muziek speciaal voor mensen boven 50. Gecomponeerd in Studio Bernhardt op een 24-kanaals mengpaneel.

    * Henk Bernhardt speelt Hollandse hits

    * Henk Bernhardt speelt wereldmelodieën

    * Henk Bernhardt speelt zeemansliederen.                                                                                        

    * Henk Bernhardt speelt polka’s

Uitgebrachte videoclips

Deze tracks zijn gearrangeerd en gecomponeerd door Henk Bernhardt.                                       De videoclips zijn gemaakt door William Crossmedia, organisatie: Herman Lippinkhof.     Deze clips zijn regelmatig te beluisteren op T.V. Oranje.

 

Klik op onderstaande links